';

Kleine interventies, grote veranderingen

Veel mensen weten niet goed waar te beginnen. En dat snap ik! We leven nog met ouderwetse gezondheidsclaims in ons hoofd zoals ‘koop lightproducten’ of ‘kies margarine, geen boter’ en 1 van de gruwelijkste beweringen ‘drink melk, daar krijg je sterke botten van’. Het is moeilijk om het bos door de bomen te zien (of de bomen door het bos?). Daarom geef ik jullie in deze blog een overzicht van kleine dingetjes die je kan aanpassen om je lichaam nog meer te respecteren

Image module

Vezels, vezels en nog eens…

Inderdaad! Vezels. Deze wondertjes zijn een onderdeel van de voedingsgroep ‘koolhydraten’, maar wel deze die niet omgezet worden naar suiker in ons lichaam. Ze zijn belangrijk om onze stoelgang vlot te laten verlopen, maar ook om de gezonde beestjes in onze darmen te voeden. Vroeger werd gedacht (of gelobbyd) dat vezels vooral afkomstig moesten zijn uit graanproducten. Maar dat is fout! De meerderheid van de granen gaan als een grove borstel door onze darmen. Schade dus! We zoeken naar een zacht reinigend borsteltje.

En dat zacht borsteltje dat zijn onze heerlijke groentjes! Probeer ze daarom zo veel mogelijk toe te voegen aan elke maaltijd. Dat hoeft geen uren tijd in beslag te nemen. Koop voorgesneden groentjes, maak minestrone soep of voorzie rauwkost bij je middagmaal. Het hoofdbestanddeel van een maaltijd zou nooit brood moeten zijn!

Toch wil ik graag enkele lekkere en gezonde alternatieven bieden voor je boterhammetje:

  • Proteïnebrood – ik maak er altijd lekkere pistolets van. Super makkelijk.
  • Ketobrood – MACADO – low carb, stabiele bloedsuiker, overheerlijk.
  • Brood van gutness! De naam zegt het zelf toch, een verwennerij voor de darmen.
  • Bij de bakker: ga als het kan voor speltbrood op basis van zuurdesem.
  • Zadencrackers, je kan veel soorten kopen en ze zijn makkelijk zelf te maken!

Pastaaaa

Naast brood zet iedereen graag pasta op het menu. Maar die gluten en suikers willen we eigenlijk liefst vermijden. Gelukkig zijn er heel wat alternatieven te vinden. Mijn nummer 1 is meteen pasta van groenten. Denk maar aan courgetti (slierten van courgette), wortelsliertjes of koolraappasta uit de AH. Kook de helft van de (spelt)pasta af die je normaal zou eten en vervang de andere helft door deze heerlijke vezelrijke versie. Daarnaast ben ik ook fan van ZERO pasta of PALMINI. Ja dat stinkt echt als je dat opent, maar eens afgespoeld en gemengd onder je lekkere pastasaus geeft het die heerlijke pastavibe. Deze pasta is puur resistent zetmeel (je kan dit niet verteren en opnemen) en daarom een feestje voor ons darmbioom. Als je dan toch gewoon pasta wilt, gebruik dan speltpasta (en voeg heel veel groentjes toe).

Vruchtensap

Hier kan ik kort over zijn. Drink het niet! Al ooit gehoord van niet-alcoholische leververvetting? Dit komt steeds vaker voor (ook bij kinderen). Niet alleen maar door al het vruchtensap dat ze drinken, maar ook door de fructose die aan alle bewerkte voeding toegevoegd werd. Denk maar aan een mueslireep met maïsstroop, dat is een ander woord voor suiker.

Maar wat dan in de plaats? Maak eens zelf een lekkere Iced Tea (dat is echt niet moeilijk) en zoet eventueel met wat stevia of erythritol. Bij Reiniciar verkopen wij thee die je ook koud kan serveren. Voeg munt, (bio)citroen, limoen of gember toe aan je water en/of thee en zet het in de ijskast. Heerlijk! Je kan dit met alle thee doen maar vooral de Funky Spirit is een zomerse winnaar!

 

Verder ben ik grote fan van kombucha. Ook dit drink ik niet heel de dag door, maar gewoon lekker bij de maaltijd. Als je kombucha koopt, moet het altijd deze uit de ijskast zijn. Je kan bij de maaltijd ook gaan voor de Green Cola met Stevia. Maar eigenlijk zit je al goed met water, koffie, infusies en thee.

Ontbijtgranen en cornflakes

Deze zitten vol met suikers! Ook de meeste mueslisoorten en granola die je kan vinden in de supermarkt zijn wolven in schapenvacht. Ik plak hier eventjes de eerste ingrediëntenlijst die ik kon vinden:

volkoren HAVERMOUT (37%), pure chocolade♢ (12%) [cacaomassa, suiker, natuurlijk vanille aroma, emulgatoren (SOJALECITHINE, polyglycerol polyricinoleaat)], zonnebloemolie, suiker, volkoren TARWE (9,6%), glucosestroop, oligofructose (chicoreiwortel-extract), rijstebloem (2,1%), TARWEBLOEM (1,9%), gedroogde kokosnoot, melasse, zout, kaneel, natuurlijk appel toffee aroma en andere natuurlijke aroma’s, antioxidant (tocopherol).

Ik zie meteen suiker, andere namen voor suiker, ongezonde plantaardige olie en verborgen namen voor deze olie. Waarom niet de zeer propere en vooral gezonde granola van Reiniciar? Deze granola kan zonder zorgen gegeten worden in de reinigingsfase van ons traject.

Tot slot: margarine

Laatst ging ik eten bij mijn ouders. Mijn mama doet altijd heel veel moeite om mij te voorzien van healthy food. Maar toen zag ik ze een ei bakken in margarine. Ik vroeg spontaan of ze mij wou vergiftigen. Gooi al die plantaardige vetten de keuken uit en vervang ze door ghee (geklaarde boter), echte boter, avocado-olie en kokosolie. Ja over kokosolie bestaat veel controverse, maar daar kan ik nog een volledig nieuwe blog aan toewijden dus dat doen we eventjes niet. Om koud te gebruiken zijn olijfolie, walnootolie en koolzaadolie de betere keuzes.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
Share
Tagged in