';

Denk jezelf gelukkig.

Een mooi verhaal van Jolien Maho (gezond gezien op instagram)

Rond mijn 21ste werd ik gediagnosticeerd met een angststoornis. Mijn gedachten speelde spelletjes met mij en draaide rond in een negatieve loop. Ik werd bang bij bepaalde gedachten en kreeg daarna bang om bang te krijgen. In die tijd kwam ik terug heel wat kilo’s bij. Ik begon door mijn angststoornis te craven naar ongezond voedsel met alle gevolgen vandien. Dat is logisch want je darmen hebben veel invloed op je hersenen en je hersenen op je darmen.

ACT! Acceptatie en commitment therapie

Ik vertel jullie graag wat meer over mijn angststoornis. Ik weet nog tot op de dag van vandaag wanneer ik deze heb gekregen. Ik was verkouden, moe en ziek en bekeek een soort van SCIFI/horrorfilm. Niets aan de hand… Maar die nacht zag ik steeds terug beelden voor mij uit deze film. Hierbij kreeg ik angstige gedachten. Wist je dat je hersenen eigenlijk geen onderscheid kunnen maken tussen een real life gebeurtenis en een film, toneelstuk of serie? Het gevolg is dat je nog dagen ongelukkig kan zijn na een triest filmavondje. Zeker wanneer je jouw eigen situatie hiermee kan identificeren. Pas op! Ik zeg niet dat ik een angststoornis heb gekregen door die film, maar het was een trigger op een slecht moment. Jammer genoeg blijven de sporen tot op de dag van vandaag, 10 jaar later, zichtbaar.

Maar uit iets negatief kan iets positief groeien! Daarom liet ik een schedel tatoeëren waar mooie bloemen uit groeien. Als symboliek. Want ik bleef niet bij de pakken zitten en bezocht een psychiater en psycholoog. Na een paar psychologen ontdekte ik dat ‘acceptatie en commitment therapie‘ mij het best vooruit kon helpen met mijn probleem. Deze soort van psychotherapie gaat er vanuit dat het leven niet altijd mooi, perfect en gelukkig moet zijn. Het onderdrukken van je angstgedachten leidt tot meer angstgedachten en daarom leer je ze accepteren. Ook legt deze therapie de nadruk op het belang van taal. Door taal maak je allemaal netwerken in je geheugen. Als je dus te lang wacht om hulp te zoeken met je probleem, zal het moeilijker op te lossen zijn omdat je meer connecties hebt gelegd in je hersenen. Na 2 maanden linkte ik heel erg veel met mijn angst: sommige liedjes, mijn kat, de trap in mijn huis en nog veel meer.

Graag raad ik het boek ‘Uit je hoofd, in het leven’ aan van Steven Hayes. Dit is vooral gericht op depressie, angst en paniek. Het is een zelfhulpboek dat je al mooi op weg kan zetten naar een gelukkigere jij!

Ademen

Ook bewust ademen helpt mij nog elke dag om mijn gelukkigste en meest relaxte leven te leiden. Wanneer je stress hebt of paniekerig bent, dan voel je jouw adem hoog in je borst. Door bewust naar je buik te ademen kan je ook jouw stresslevel snel doen dalen. Probeer in de ochtend voor je uit bed stapt of aan de ontbijttafel 3 minuutjes je ogen te sluiten. Leg je hand op je buik en je andere hand op je borst. Adem eerst naar je hand en dan naar je borst. Doe dit een aantal keer en start je dag rustig. Ik doe dit persoonlijk graag op de fiets en trein onderweg naar het werk.

Daarnaast is yin yoga is een manier om af te stemmen op je ademhaling. Je voert zachte ontspannende bewegingen uit en synchroniseert deze met je ademhaling. Languit op een bolster liggen met een open borst en longen, overheerlijk!

Mindfulness

Tijdens de lockdown zat ik terug in een dipje. Tot ik kennis maakte met mindfulness en Thich Nhat Hanh. Ik stapte met het verkeerde been uit bed. Ik had geen zin in de dag, en dat is zonde want elke dag die je krijgt is een cadeau. ‘Waking up I smile’… Dat herhaal ik elke ochtend tegen mezelf. Maar die dag lukte het niet. Ik stapte naar buiten om mijn hoofd leeg te maken. Maar het was tegen mijn zin. Ik luisterde dan maar naar een podcast van de bekende Boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh.

‘Stop met zoeken, geniet van de reis’ hoorde ik door mijn oortjes. Hij vertelde over de bevrijding die je krijgt door doelloos van de dag te genieten. Om niet heel de tijd achter iets aan te lopen, want dan pas zal je echte vrijheid ervaren… Al snel stroomde er geluk door mijn hele lichaam. Ik besefte dat ik niet MOEST gaan wandelen maar dat ik het PRIVILEGE had om te kunnen gaan wandelen. Ik genoot van de sneeuw tegen mijn neus, de wind onder mijn jas en elke stap die ik zette

Al snel was ik aan het wandelen zonder ergens te moeten aan komen. Elke stap was een stap in het hier en het nu en de wonderen van het leven die daar bij gepaard gaan. Dus voel je jezelf een dag slechter? Dan kan ik zeker aanraden om te luisteren naar ‘Live Happily in the Present Moment’ van Thich Nhat Hanh via Google Podcasts.

Een mooie quote om af te sluiten

“Waking up this morning, I smile. Twenty-four brand new hours are before me. I vow to live fully in each moment and to look at all beings with eyes of compassion.” Wakker worden, glimlachen en genieten van alle kleine dingen en wonderen. Zo lijkt regen een klein, soms vervelend iets. Maar eigenlijk is het een groot en mooi wonder. Ben ik dan nooit meer geïrriteerd door de regen? Jawel hoor! Maar dan besef ik het, benoem ik het en accepteer ik het… Want jah? Ik kan hier toch niets meer aan veranderen! Het zal je dan ook niet verbazen dat ik in het begin van deze zomer deze zin op mijn arm liet tatoeëren.

Ik wens jullie allemaal dezelfde mooie reis die ik heb gemaakt naar een gelukkige zelf.

fall in love with a new you

info@reiniciar.eu

Lees-, luister- en kijktips

  • No mod, no lotus – Thich Nhat Hanh
  • Overprikkeld brein – Charlotte Labee
  • Guide to meditation – Netflix
Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
Share
Tagged in