';

De (on)zin van detoxen

Je hebt het zeker en vast ook al gelezen: ‘Je hoeft niet te ontgiften, je lichaam doet al het werk voor jou’. Dat klopt! Je lichaam is in staat om alcohol af te breken, ziektes af te weren, E-nummers uit te stoten enzovoort. Maar in de huidige maatschappij eten we vaak veel te veel bewerkte voeding, zijn groenten en fruit bespoten met pesticiden en is de balans ver zoek.

Waarom zou je jouw lever, nieren en darmen niet ontlasten in de plaats van er blindelings op te vertrouwen dat je lijf alles wel zal oplossen? Zeker na een periode van overdaad kan het geen kwaad om eens op de resetknop te drukken en het lichaam wat extra rust te bieden.

Detox-diëten

De principes van ontgiften liggen ver uit elkaar. Het kan gaan van minder of niets eten (sapjeskuren/vasten) tot het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen (eliminatiediëten). Elke vorm heeft bewezen voordelen voor ons lichaam. Het is volgens mij dan ook te kort door de bocht om ze zeggen dat ontgiften een fabeltje is. Als je weet dat veel welvaartziektes zoals diabetes type 2, osteoporose en hart- en vaatziekten rechtstreeks verband houden met wat je eet, is het zeker eens de moeite om zo een ‘detox’ te overwegen.

Image module

Detoxen door voeding

Ik start maar meteen met mijn favoriete manier van ontgiften: ondersteunende voeding toevoegen en schadelijke voeding laten vallen. Het is eigenlijk een beetje zoals jezelf resetten. Je herstelt je ingewanden (en vooral de darm) door bepaalde voedingsgroepen een tijdje achterwege te laten. Als we ons darmstelsel niet goed onderhouden ontstaan er laaggradige ontstekingen, voedingsintoleranties en nog zo veel meer. Wat is het verschil met een gewone gezonde levensstijl vraag je me? Als we echt willen ontgiften en de darmen herstellen moeten we eventjes doorbijten en er 100% voor gaan. Bij onze Reiniciar-methode wil dit bijvoorbeeld zeggen 3 weken geen alcohol en zuivel (bummer :-D). In een gezonde levensstijl eet je 80% gezond en 20% eet of drink je die dingetjes die niet zo goed zijn voor ons. Bij deze methode geven we onze spijsvertering volledig de tijd om te resetten.

Als ik 1 ding kon kiezen dat je zeker en vast moet laten vallen dan is het wel verfijnde suiker. Dit zijn snelle suikers die je helemaal ontregelen. Je zal snel terug honger hebben en een te veel aan suiker zal omgezet worden in vet. Vaak zie je suiker onder een andere benaming op het etiket staan zoals ‘dextrose’ en ‘maltose’.

Wat ik je kan aanraden om toe te voegen aan je voeding is gefermenteerde voeding zoals kimchi of zuurkool. Het is een feestje voor de bacteriën in je darmen. Dit omdat het pre- en probiotica bevat en het makkelijker te verteren is. Koop nooit gepasteuriseerde gefermenteerde voeding want daar zijn alle levende beestjes uit verdwenen. Handen uit de mouwen dus!

Bij Reiniciar bieden wij een traject aan waar je samen met ons duwt op die resetknop en lichaam ontlast en ontgift. We begeleiden je hierin stap voor stap. Want het is niet omdat ik zeg dat je snelle suikers moet vermijden dat je daarom weet wat deze zijn. Zelf doorloop ik nog regelmatig zo een detox-periode ondanks dat ik gezonder eet dan de gemiddelde mens.

Waarom? Elk lichaam heeft baat bij een periode van absolute rust en herstel. Ook ik ben trouwens maar een mens, en bij mij sluipen er wel eens terug slechte gewoonten in (denk maar aan te veel koffie drinken of te vaak snacken doorheen de dag). Tijdens zo een reset leer ik deze weer af en voel ik vooral het heilzame effect van onbewerkte voeding. Daarna ben ik weer helemaal klaar om er gebalanceerd tegenaan te gaan. Tof he!

Detoxen door vasten

Ook ik ben fan van vasten bij wijze van detox. Je kan vasten door calorierestrictie of door een aantal uren niet te eten. Mijn eerste ervaring met vasten was via een sapjeskuur. Zo een kuur is enkel nuttig als de sapjes voor minstens 80% uit groenten bestaan en ze deel uit maken van een levensstijl waar onbewerkte voeding en vasten een deel van uitmaken. Een eenmalige sapjeskuur van 3 dagen gaat je echt niet plots gezond maken. wel vind ik ze een leuke afwisseling op het 16 uren vasten per dag of het 5:2 vasten (5 dagen normaal eten en 2 dagen minder dan 500Kcal eten).

Meestal vast ik zo een 15-tal à 17-tal uren. Ik probeer aan te voelen waar mijn lichaam nood aan heeft. Om je dikke darm optimaal afvalstoffen te laten afvoeren is het belangrijk om je spijsvertering af en toe de nodige rust te gunnen. Als je lang genoeg vast dan zal je lichaam beschadigde cellen (of onderdelen hiervan) afvoeren of herstellen. Je zal hierdoor langer leven én mooier ouder worden. Zalig toch?

De onzin van detoxen

Laat je niet vangen een gekke detoxprogramma’s of theetjes en kruideninfusies die je beloven om gifstoffen uit je lichaam te verwijderen. Groene thee kan uiteraard ondersteunend werken, maar enkel binnen een holistische gezonde levensstijl. Het is logisch dat je jouw lichaam niet kan reinigen met 1 pilletje of een drankje. Je lichaam resetten en genezen neemt tijd en vraagt toch ook wel doorzettingsvermogen! Een detox is iets dat je meestal doet voor een kortere termijn van ongeveer 3 weken, waarna je verder werkt naar een gebalanceerde levensstijl.

Tips

Is je interesse gewekt in een detox met behulp van voedingsmiddelen? Maak dan eens een afspraak voor een gratis en vrijblijvende intake bij 1 van onze Reiniciar-coaches.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
Share
Tagged in