';

De boterhammendoos

‘Bijna 1 op 5 Belgische kinderen lijdt aan overgewicht’, ‘De gemiddelde Vlaamse basisschool heeft 6 snackbars in de buurt’. Dit zijn 2 titels van krantenartikelen die ik de afgelopen week las. Kinderen die meer bewerkte voeding eten worden niet alleen dikker maar ook ongezonder. Deze evoluties zijn problematisch. Zeker als je de theorie over ‘weight set point’ er naast legt: bereik je eenmaal een bepaald (te hoog) gewicht zal het heel moeilijk zijn om op lange termijn dit gewicht er af te houden omdat je lichaam altijd terug naar dat ene punt wilt klimmen (of dalen).

De klassieke brooddoos

Ik val maar meteen met de deur in huis. Misschien moeten we afstappen van de klassieke brooddoos… It makes no sense! Waarom denken we dat 4 boterhammen met wat (bewerkte) charcuterie onze kinderen kan voeden en energie geven? In de lagere school nam ik altijd wit brood mee met kaas of siroop. Als ik ‘s middags thuis ging eten, stond er nog wortelpuree, spinazie of een omeletje op het menu. Maar in het weekend werd het vaak beperkt tot toastbrood met Nutella, sandwiches of croissants. Naarmate ik ouder werd, kwamen er ook steeds meer kant- en klare burgers, diepvriespizza’s, hotdogs, noodles, pasta in pakjes en ultrabewerkte voeding op het menu.

Tegen dat ik het 5de leerjaar had bereikt, had ik al overgewicht. Als ik thuis kwam van school ging ik ‘dood van de honger’. Ik kon echt niet wachten tot het avondeten om iets te eten. Maar het was geen gewone honger, het was eerder bibberen en beven van de honger. De koekenschuif ging open en er was geen rem. En dat avondeten? Dat at ik ook gewoon op. Later hier op terugkijkend, besef ik maar al te goed dat mijn suikerspiegel te vergelijken was met een rollercoaster.

Image module

Het broodprobleem

Een boterham bevat veel suiker. De glycemische index van suiker is 100, die van wit brood 96. Dit soort voeding wordt snel afgebroken en opgenomen in het bloed. Er moet veel insuline worden geproduceerd, door het teveel aan insuline gaat ‘je suiker’ heel snel zakken tot onder de normale waarden. Gevolg? Je zoon of dochter heeft verdacht snel terug honger.

Verder is tarwe niet meteen de gezondste keuze voor je eigen darmen of die van je kind. Langdurig en frequent tarwe eten heeft ‘leaky gut’ tot gevolg. De barrière in onze darmen die ons lichaam beschermt tegen giftige stoffen, virussen en bacteriën wordt beschadigd met ontsteking tot gevolg. Dit kan zich op 1000 manieren uiten: vermoeidheid, eczeem, diarree en zelfs gedragsproblemen.

Ultrabewerkte voeding

De documentaire ‘What are we feeding our kids’ haalt het probleem van ‘ultrabewerkte voeding’ aan. Dit zijn producten met lange ingrediëntenlijsten, zonnebloemolie, bewaarmiddelen, verborgen suikers met 1000 namen en smaakstoffen. Laat je niet bedotten, ook de gemiddelde mueslireep valt onder deze categorie. In de VS zou 56% van de totale energie per dag opgenomen worden uit bewerkte voeding, in België 30%. Wij bij Reiniciar gaan voor 80% natuurlijk en 20% bewerkt. Ja ook voor de kindjes!

Ultrabewerkte voeding laat ons meer eten, sneller eten en toenemen in gewicht. We hebben het moeilijker om onze verzadiging op te merken wanneer we (ultra)bewerkte voeding eten. Om nog maar te zwijgen over alle Omega 6. De ratio tussen Omega 3 en 6 is in deze moderne tijden volledig uit balans waardoor ons lichaam en dat van onze kinderen vol ontstekingen zit. Dit kan onder andere tot uiting komen via allergieën, astma en aanhoudende vermoeidheid.

De nieuwe brooddoos

Je hoeft echt niet meteen het hele dieet van je kinderen (of dat van jezelf) om te gooien. Maar probeer kleine veranderingen door te voeren en meer natuurlijke voeding toe te voegen aan de lunch box van je nageslacht. Eet je kind graag brood? Ga dan voor volspeltbrood, boekweitbrood of zadencrackers. Niet mogelijk? Voeg dan meer volwaardige voeding toe aan het brooddoosje: radijsjes, snoepkomkommers, tomaatjes, worteltjes enzovoort. Je kan ook spelen met wat je tussen de boterham legt. Een lekkere homemade guacamole, hummus, eiersalade of tonijnsalade is al een stap in de goede richting. Wist je dat voorgemaakte slaatjes vol dextrose (= suiker), zonnebloemolie, arachideolie en bewaarmiddelen zitten?

Image module
Image module

Thinking out of the (lunch)box

Maar het is misschien nog beter om te spreken over een lunch box dan over een brooddoos. Waarom zou je kind geen (spelt)pastasalade, (spelt/boekweit/groenten)wrap, superfood omelet of kleurrijke poké bowl mee naar school kunnen nemen? Ik breng je graag op ideeën:

  • Pasta met mayonaise, paprika, selder, tomaatjes, peterselie en tonijn.
  • Een wrap met homemade zalm(salade), yoghurtsaus en gegrilde groentjes.
  • Mozzarella/tomaat met speltbrood.
  • Hummus om lekker in te dippen.

Onze Reiniciarcoach Sofie maakt pareltjes van lunches voor haar dochtertje. Ze betrekt haar met de voorbereiding, ze maken samen gezonde snacks én Sofie geeft het juiste voorbeeld.

Op de foto zie je Billie Rose heerlijk gezonde havermoutkoekjes maken samen met mama. Ze neemt ook lekkere speltwafeltjes mee naar school en geniet elke dag van een gevarieerde lunch. Tof hé!

To buy/to see/to read

  • To see: What are we feeding our kids? Bekijk hier de trailer.
  • To read: Why we eat (too much)?
  • To visit:
  • To Buy:
    • Mepal lunchdoosjes zijn lekvrij en van goede kwaliteit.
Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
Share
Tagged in