ALLES WAT JE MOET WETEN OVER DE OVERGANG, DE MENOPAUZE, PERI-MENOPAUZE???
Een thema waar ik me enorm ben gaan in verdiepen. Vaak hebben dokters dier spijtig genoeg geen oog voor. Daar wil ik echt verandering in brengen.
Collageen is een belangrijk eiwit dat van nature in ons lichaam voorkomt. Het speelt een essentiële rol bij het behouden van een gezonde huid, gewrichten, botten en andere bindweefsels. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op de voordelen van collageen, de verschillende types collageen, en hoe je je collageengehalte kunt verhogen.
Een aantal maanden geleden kreeg ik een klant in mijn praktijk met heel wat klachten die we kunnen linken aan deze periode. Ze kan minder met stress om, slapen was moeilijk en minder vast, aankomen, depressievegevoelens,…
Ze herkende zichzelf niet meer.
Ze nam een afspraak bij de dokter en de dokter schreef antidepressiva voor. Ongelooflijk vind ik dat. We kunnen zoveel oplossen met leefstijl.
Het heeft bij velen een negatieve weerklank, maar dat hoeft het echt te zijn. Hormonen zorgen er ook voor dat we ons top voelen, dat alles netjes in balans blijft.
Ik neem je even mee in deze fase van je leven.
WAT IS DE OVERGANG?
De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw waarin de menstruatiecyclus geleidelijk stopt en de vruchtbaarheid afneemt. Maar voordat een vrouw de menopauze bereikt, gaat ze door een overgangsperiode die bekend staat als de peri-menopauze.
Op het gebied van gewrichtsgezondheid kan collageen helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking, en het verbeteren van de flexibiliteit en mobiliteit van de gewrichten. Het kan ook helpen bij het behoud van sterke botten en het voorkomen van botverlies geassocieerd met veroudering.
WAT IS DE PERI-MENOPAUZE
De perimenopauze wordt vaak omschreven als de overgangsperiode vóór de menopauze. Het begintmeestal rond het midden tot eind jaren 40, hoewel het ook eerder kan beginnen. Tijdens deze fase begint de eierstokfunctie te verminderen en treden er schommelingen op in de hormoonspiegels, met name oestrogeen. Dit kan leiden tot onregelmatigemenstruatiecycli en andere veranderingen in het lichaam.
Symptomen van de
peri-menopauze:
Tijdens de peri-menopauze kunnen vrouwen verschillende symptomen ervaren, waaronder:
- Onregelmatige menstruatie:Je kunt last krijgen van kortere of langere cycli, overslaande maanden of hevige bloedingen.
- Opvliegers: Opvliegers zijn een veelvoorkomend symptoom van de perimenopauze. Je kunt een plotselinge warmte en roodheid ervaren, gevolgd door hevig zweten.
- Stemmingsschommelingen:Schommelingen in de hormoonspiegels kunnen je emotioneler maken. Je kunt last krijgen van stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en angstgevoelens.
- Slaapproblemen: Veel vrouwen ervaren slaapproblemen tijdens de perimenopauze. Dit kan variëren van moeite hebben met in slaap vallen tot frequent wakker worden gedurende de nacht.
- Vaginale droogheid: Door de afname van oestrogeen kan vaginale droogheid optreden. Dit kan zorgen voor ongemak tijdens seksuele activiteit.
“Het is belangrijk om te weten dat niet alle vrouwen dezelfde symptomen ervaren en dat de intensiteit van de symptomen kan variëren.”
OMGAAN MET DE PERI-MENOPAUZE
Hoewel de peri-menopauze een natuurlijke fase is, kunnen de symptomen soms vervelend zijn. Hier zijn enkele tips om deze periode gemakkelijker door te komen:
- Onze leefstijl: Die leunt nog weinig aan met de leefstijl waar we als mens voor gemaakt zijn. We zijn gemaakt om puur te eten, te bewegen, te leven volgens onze biologische klok. Go back to basics.
- Een gezonde levensstijl: Het handhaven van een gezonde levensstijl kan helpen om de symptomen van de perimenopauze te verminderen. Dit omvat regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en voldoende slaap.
- Stressmanagement: Stress kan de symptomen van de perimenopauze verergeren. Probeer stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie & ademhalingsoefeningen.
- Praat met anderen: Het kan nuttig zijn om met andere vrouwen te praten die ook door de peri-menopauze gaan. Je kunt ervaringen delen en tips uitwisselen over hoe je met de symptomen kunt omgaan.
- Ondersteun je lever: Je lever het chemisch fabriekje van je lijf. Hij zorgt voor de afbraak van ongewenste stoffen en van hormonen. Als dit niet naar behoren werkt, krijg je hormonale schommelingen. Hoe kun je je lever ondersteunen?
- Eet wat de natuur voor ons gemaakt heeft.
- Beweeg dagelijks
- Verminder stress
- Eet minstens 400 g groenten per dag
- Verminder de blootstelling aan hormoonverstoorders zoals plastic, verzorgingsproducten, kuismiddel
- etc.
Speciaal voor vrouwen tussen de 38 en 60 jaar heb ik een waanzinnig mooi programma uitgeschreven. Een programma met coaching en een online platform met oefeningen en maar dag 3 uur video.